Šušlák Ondřej

Šušlák

 

Ondřej Šušlák se k vlastnímu vinařství, i když ne jako profesionál, dostal v sedmnácti letech, když se po smrti otce musel chopit rodinné tradice. Pomalu začal chodit po výstavách a propadat kouzlu vína.

Dnes hospodaří na malém vinohradu v šatovské trati U bunkru, který si sám vysadil (další část surovin pochází vinohradníků z okolí), a postupně přestěhoval své vybavení do nového rodinného domu ve sklepní ulici II. postaveného nad vchodem do sklepení, lisovnou a nad velkou degustační místností. Hlavní předností Ondřeje Šušláka je ekonomická nezávislost na výrobě vína, která mu umožňuje pohrát si malými raritními partiemi (kromě několika běžných odrůd zpracovává také Muškát tajrovský a Fratavu). Jako příznivec přírodně sladkých, šťavnatých vín z hroznů sklízených třeba až v listopadu to má v malých objemech při výrobě jednodušší. Jak sám říká: „Se svými demižóny padesátkami můžu běhat při kvašení do lednice“. Ondřej Šušlák má degustační zkoušky rakouského spolkového úřadu pro vinohradnictví a certifikát hrdě vystavuje na visačkách, kterými opatřuje své víno. „V hubě“ má však nejen úřední autoritou potvrzený cit pro různost chutí vína, ale také schopnost zaujmout své posluchače vyprávěním. Případným návštěvníkům je navíc k dispozici v podstatě kdykoliv – může je vzít na exkurzi do labyrintu propojujícího několik historických šatovských sklepů nebo na procházku časem do archivu, který ukrývá vzorky od roku 1975 a umožňuje například srovnání jedné odrůdy v mnoha ročnících. Komplex několika propojených sklepů rozhodně stojí za návštěvu, protože Ondřej Šušlák věnoval spoustu času a financí jenom na to, aby uchoval dílo předků a opuštěné a zanesené prostory vyčistil a citlivě opravil. Prodlužování a opravám sklepních chodeb se věnuje prakticky neustále, také v posledním roce zrekonstruoval další metry vykopané ve spraši a část jich vyzdil klenbou. Jeho cílem je dosáhnout přibližné délky 400 metrů. K nejlepším vínům v posledních letech patří pravidelně Sauvignon, z ročníku 2010 třeba s velmi výraznou aromatikou pěkně vystihující terroir Znojemska. Z ročníku 2011 se mohou přátelé vinařství těšit na Rulandské šedé, pro které hrozny už na počátku října měly cukernatost bobulového výběru. Vína Ondřeje Šušláka jsou deklarována jako zemská a jsou dostupná (už jen třeba vzhledem k velikosti partií) pouze okruhu známých nebo na řízených degustacích.

Rozloha vinohradů/původ hroznů: vlastní vinohrad cca 500 hlav + nákup od vinohradníků z okolí

Hlavní odrůdy: Tramín červený, Sauvignon, Rulandské šedé, Muškát tajrovský, Dornfelder, Fratava

Nejlepší tratě: U Bunkru

Produkce 2010: cca 2 000 lahví

Nejlepší ročníky: 2010, 2009, 2008, 2004, 2000

Nejlepší vína z poslední doby: Sauvignon 2010 zemské — Sauvignon 2009 zemské — Sauvignon 2008 výběr z hroznů, Sylvánské zelené 2008 výběr z hroznů, Neuburské 2008 bobulový výběr

Prodej: víno je k dispozici pouze pro okruh přátel

Degustace: řízené pro skupiny do 20 osob po dohodě

Tip: historický sklepní labyrint, malé partie přírodně sladkých vín

 

Ondřej Šušlák

Šatov 343

sklep: sklepní ulice II.

Telefon: +420 776 845 400

http://www.vino-suslak.cz

 

Komentáře nejsou povoleny.